W dniu 28 lutego 2019 r. w Warszawie odbyło się spotkanie konsultacyjne Dziekanów Rad Okręgowych Izb Radców Prawnych w Białymstoku, Bydgoszczy, Gdańsku, Kielcach, Krakowie, Lublinie, Szczecinie i Wałbrzychu, wnioskujących o zwołanie Nadzwyczajnego Krajowego Zjazdu Radców Prawnych, mającego na celu sanację działalności samorządu radców prawnych na szczeblu krajowym.

W następstwie poczynionych ustaleń oraz w związku ze zbliżającymi się terminami posiedzeń rad i zgromadzeń delegatów okręgowych izb radców prawnych postanowiono:

1. wyrazić zaniepokojenie dotychczasowym brakiem stanowiska Prezydium KRRP wobec przedstawionego przez Rady Okręgowych Izb projektu zmiany wytycznych działania samorządu i jego organów, analizy zawartych w nich postulatów dotyczących działalności Krajowej Rady i jej Prezydium, a które legły u podstaw projektu zmian dotyczących uchwały w sprawie zasad przeprowadzania wyborów do organów samorządu radców prawnych, liczby członków tych organów oraz trybu ich odwoływania, a także podejmowania uchwał przez organy samorządu;
  2. wystąpić o udostępnienie wszystkich efektów prac agend Krajowej Rady nad przedłożeniami zjazdowymi oraz wyjaśnienie dlaczego nie zwrócono się do delegatów na NKZRP o przesłanie przygotowanych projektów zmian, które miały być złożone do zjazdowej komisji uchwał i wniosków, a zostało im to uniemożliwione;
  3. zwrócić się do Prezydium KRRP o podanie podstaw prawnych zamknięcia NKZRP, do jakiego doszło w dniu 10 listopada 2018 roku, bez przyjęcia porządku obrad, którego zawartość w poszczególnych punktach nie była nawet znana delegatom i jak ten fakt ma się do uprawnienia Rad Okręgowych Izb do zwołania NKZRP w kontekście demokratycznych zasad funkcjonowania samorządu radcowskiego;
  4. przeanalizować na forum Rad Okręgowych Izb przesłaną opinię OBSiL i odnieść się do oceny tych propozycji zmian z przedłożeń zjazdowych, które określono jako niezgodne z prawem powszechnie obowiązującym;
  5. zwrócić się do Prezesa KRRP Macieja Bobrowicza o pilne przedstawienie pisemnej analizy odnoszącej się do projektu zmiany wytycznych działania samorządu i jego organów;
  6. zwrócić się do Prezesa KRRP Macieja Bobrowicza o wyjaśnienie z jakich powodów – niezależnie od szczegółowej analizy prawnej tych kwestii – samorząd radcowski dotychczas nie zaangażował się w:
    a) prace Naczelnej Rady Adwokackiej związane z obywatelską inicjatywą ustawodawczą dotyczącą projektu ustawy o zasadach świadczenia usług prawniczych;
    b) debatę medialną związaną ze sprawą zastosowania aresztu wobec obrońcy, który odmówił składania zeznań na okoliczności objęte tajemnicą zawodową;
  7. zwrócić się do Dziekanów wszystkich Rad Okręgowych Izb o włączenie się do koncyliacyjnej debaty nad zasadnością przedłożeń skierowanych na NKZRP, w ramach zapowiadanej szerokiej konsultacji środowiskowej w tej sprawie.

Dziekani Rad Okręgowych Izb Radców Prawnych

w Białymstoku Andrzej Kaliński (-)
w Bydgoszczy Michał Rościszewski (-)
w Gdańsku Jerzy Mosek (-)